Gelatoproject

Csak a tökéletes ízzel elégszünk meg

5 dolog, amit nem tudtál a gesztenyepüréről. Vagy Te igen?

2016. november 15. 19:59 - Gelatoproject

Sokunk kedvenc téli csemegéje a gesztenyepüré, ám legtöbben nem sok mindent tudunk róla, pedig érdemes. Ezt az 5 dolgot mindenesetre.

1. Tele van vitaminnal és ásványianyaggal

Vitaminok és ásványi anyagok közül a nyers gesztenyében említésre méltó a B1-, B2-, B6-, C-vitamin, E-vitamin, kálium, magnézium, vas, réz, foszfor tartalom. Tehát nem csak isteni finom a gesztenyepüré, de a szervezet számára is hasznos, főleg így télben járva.

gesztenyepure_gelatoproject.jpg

2. Szinte csak a magyarok ismerik

Hazánkon kívül nem igazán találkozhatsz a gesztenyepürével, de ha mégis, általában magyar vonatkozásban. Ráadásul képzeld el, a szelídgesztenye Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, akár 6-700 éves példányai is előfordulnak. A monda szerint egyébként Beatrix királyné hozta be a szelídgesztenyét a XV. században Itáliából a magyar királyi udvarba.

Kíváncsi vagy a maradék 3 infóra? Olvasd el!

Egy ókori római mondás szerint, ott van optimális életfeltétel az ember számára, ahol a szelídgesztenye megél.

gesztenyepuret.jpg

3. Hosszú időre energiával lát el

A többi diófélével összehasonlítva sokkal kevesebb zsírt és fehérjét tartalmaz, ami miatt energiatartalma is jóval alacsonyabb A Maroni gesztenye 163 kcal/100 g energiát tartalmaz és javarészt összetett szénhidrátból áll. Ennek előnye, hogy lassan emeli meg majd csökkenti vissza a vércukorszintet, vagyis hosszú ideig adagolj a test számára fontos energiát. Fogyasztása az egészséges testsúly fenntartásához is hozzájárulhat. 

4. A szelíd éltet, a vad mérgez

Nem mindegyik gesztenyéből készíthető gesztenyepüré, hiszen van a vad- és szelídgesztenye, de nem szabad összetéveszteni őket. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, tehát csak a szelídgesztenyéből - más néven maróniból - készült ételek ehetők. A vadgesztenyét csak dekoráció célból használjuk fel, de nehogy ételen. Emlékszel még a gesztenyefigurákra? :)

gesztenyefigurak.jpg

5. Zsírszegény

Gondoltad volna, hogy a mandulában vagy a földimogyoróban közel 40-szer annyi zsír van, mint a gesztenyében? 100 g Maroni gesztenye 1,6 g-ot tartalmaz. Ez lehetővé teszi zsír-, és energiaszegény étrendekben való alkalmazását. Testsúlycsökkentő étrendekbe és alacsony energiatartalmú diétákba a natúr gesztenye és az abból készült gesztenye alapú ételek jól beilleszthetőek.

mandulában vagy a földimogyoróban közel 40-szer annyi zsír van, mint a gesztenyében.

Természetesen az alacsony zsírtartalom csak a natúr gesztenyére vonatkozik, a pürét koronázó tejszín bizony jócskán hemzseg a zsírtól, hacsak nem zsírszegény verziót választunk.

Te szereted a gesztenyepürét?

Fotók: basteln-mit-kindern.me, theminimalistvegan.com/

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gelatoproject.blog.hu/api/trackback/id/tr1611963643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pápu nem sárga tetű 2016.11.16. 20:19:36

2-es pont bődületes baromság

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.11.16. 20:54:15

@Pápu nem sárga tetű: A posztoló nem ismeri a francia Mont Blanc desszertet és nem járt még angol boltban sem :)

Pápu nem sárga tetű 2016.11.16. 21:17:16

meg svájciban, meg olaszban, meg... :)

Gelatoproject 2016.11.16. 21:17:25

@Étteremkritikus: Köszönjük a kiigazítást, valóban nem. :) Örülünk, hogy mindig tanulunk valami újat.

Anna King 2016.11.17. 13:18:33

svajcban élek, legalabb harom félét lehet kapni... mondanom sem kell, egyik sem magyar... de biztos mi talaltuk fel még a gesztenyefát is! ;)

YenZen 2016.11.17. 15:50:41

Csak óvatosan a vendéglátóipari gesztenyepürével meg az olcsó verziókkal! Vendéglátós ismerősöm mondta, hogy előszeretettel kevernek bele babpürét meg egyéb érdekes dolgokat, mert olcsóbb és gazdaságosabb.

Csipyke 2016.11.17. 18:17:13

@Anna King: lemaradtam , megelőztél :)
süti beállítások módosítása